Wie sleept in editie 2024 de Leitz Aanmoedigings Award in de wacht?

De Stichting NK Straatmuzikanten heeft in 2019 een hoofdsponsor gevonden in het bedrijf Leitz Service BV aan de Plantinaweg in Elst. Sinds die tijd heeft Leitz Service BV een aanmoedigingsprijs beschikbaar gesteld.

Deze prijs is een schaal met de toren van Elst en bovenin, waar de haan als windwijzer fungeert, staat een gitaar. Het geheel is speciaal vervaardigd door de beroemde Delftse aardewerkfabriek De Koninklijke Porceleyne Fles, internationaal ook wel bekend als Royal Delft.

Leitz Service BV Nederland vindt dat iedereen voor deze prijs in aanmerking kan komen. ,,Buiten de sponsoring om willen wij ook een prijs toekennen aan een talent, gewoon ter aanmoediging. Het is een stimulansprijs”, legt Leitz Service-directeur Elst, Hans Pohlen, uit. ,,Of een artiest of een act nu pas op het NK Straatmuzikanten komt spelen of dat deze al jaren deelnemer is, dat maakt niet uit. Deze aanmoedigingsprijs moet een artiest of een act een goede stimulans geven”, aldus Hans Pohlen.

De eerste keer dat de Leitz Aanmoedigingsprijs in 2019 werd uitgereikt, kreeg zanger/gitarist Stef van den Heuvel uit het Brabantse Veghel. Hij meldde zich op het laatste moment aan voor het NK Straatmuzikanten en zijn talent werd door jury hooglijk gewaardeerd met deze fraaie schaal.

Stef van den Heuvel met de eerste Leitz Aanmoedigingsprijs in 2019. De muziek en presentatie van Stef tjdens het evenement hebben de juryleden eensluidend overtuigd hem deze award te geven.

Stef van den Heuvel is de eerste winnaar van de Leitz Service Award. Deze prijs werd in 2019 ingesteld en beschikbaar gesteld door hoofdsponsor van het NKS, Leitz Service BV Nederland. Foto: Poohls Pix

Na de coronapandemie, waardoor het NK Straatmuzikanten twee jaar (2020 en 2021) geen doorgang heeft gevonden, kreeg het NK Straatmuzikanten in 2022 een vervolg. Deze keer ging de Leitz Aanmoedigingsprijs naar de accordeongroep De Oldtimers uit Elst. De leden van De Oldtimers zijn allemaal ouder dan 75 jaar. De juryleden vonden dat het gezelschap best wel een steun in de rug kon gebruiken en de groep kreeg daarvoor de schaal als stimulans.

De Oldtimers uit Elst hebben de award in 2022 in de wacht gesleept. De leden van De Oldtimers zijn allemaal ouder dan 75 jaar. Foto: Poohl Pix

Vorig jaar viel deze eer te beurt aan de formatie Mus!c. ,,Wij zijn familieband”, zegt frontman Joop Matulessya. ,,Wij zijn jarenlang vaste deelnemer aan het Elster muziekfestival. Soms zijn wij met z’n vijven, soms met z’n vieren en ook weleens alleen met één lid. De leden van onze groep komen onder meer uit Westervoort, Heerenveen en Veldhoven.”
Kennelijk had Joop aan het begin van de vorige editie al een voorgevoel. ,,Wij doen al zo lang mee en het wordt tijd dat wij eens een hoofdprijs winnen”, liet hij ’s morgens bij de organisatie bij wijze van grap vallen. De juryleden, die onafhankelijk van de organisatie fungeren, waren na afloop eensgezind: Mus!c verdient deze award!

In 2023 ontving de formatie Mus!c de Leitz Service Award. Deze kregen zij uit handen van Alex Kort (Hoofd Personeelzaken van hoofdsponsor Leitz) en Carla Pohlen. Zij is de echtgenote van Leitz-directeur Hans Pohlen, die niet aanwezig kon zijn. Foto: Poohls Pix

Wie oh wie?

Wie neemt dit jaar de Leitz Service Award mee naar huis? Gegadigden genoeg, maar het besluit ligt bij de onafhankelijke jury!

Ga terug